Kan du, som tandlæge, bruge video som led i sin markedsføringskampagne. Ja det kan du godt. Der er blot nogle ting du skal være opmærksom på, for at få det til at virke. Her på tærsklen af det nye år, afslører jeg hvordan du kan blive meget skarpere i dit visuelle udtryk og producere videoer, med stor effekt.
Lovgivning
For det første skal du holde dig indenfor lovens rammer. Jeg ved godt det starter tørt i dag. Men på trods af at vi lever i et relativt frit samfund, er der ret markante restriktioner for brugen af levende billeder i forbindelse med markedsføring. Det er vigtigt, at du kender lovens rammer og holder dig indenfor disse.
I det følgende vil jeg bede dig huske på, at jeg er tandlæge uden nogen juridisk uddannelse. Jeg har altså ligeså meget belæg for mine udtalelser om hvad der er lovligt og ulovligt, som du har. Jeg har forholdsvis stor erfaring med videoer, som del af min klinikbranding. Så jeg bilder mig ind, at jeg ved noget. Men hvis DU skal være helt sikker på hvad du må og ikke må, skal du rådføre dig med en advokat, før du sætter en video på din hjemmeside.
Herunder har jeg samlet de vigtigste informationer om markedsføring i Danmark, samt specifik information om markedsføring af sundhedsydelser. Her skal du være særligt opmærksom på, at du ikke må markedsføre dig med levende billeder på internettet med mindre det er på din egen hjemmeside. Udfordringen her er, at det med linkbuilding i sociale medier er relativt vanskeligt, at kontrollere hvor dine videoer havner. Idet dine patienter kan trække et link til din video over i facebook, instagram, youtube, osv. Reelt ligger din video fortsat kun på din kliniks hjemmeside, men dine patienter linker til den fra deres sociale platforme. Så vidt vides er der ikke faldet nogen dom over markedsføring på denne måde.
Mere information om markedsføringsloven finder du her. Generel information om markedsføring af sundhedsydelser, finder du her.
Det er STPS, der er fører kontrol med markedsføring af sundhedsydelser. Du kan læse mere her.
Så langt så godt.
Målgruppe
Når du anvender video i din markedsføring, er det super vigtigt, at du vender tilbage til den persona, du har kreeret. Du skal vide præcist hvem du kommunikerer til og hvad du vil opnå med din film. Med andre ord skal du tale i et sprog, som din målgruppe forstår og du skal være klar over hvad du vil opnå med den historie du fortæller.
Grunden til at jeg nærmest væver rundt i dobbeltkonfekt er, at jeg næsten ikke har set nogen video for en dansk tandklinik, der taler til klinikkens potentielle kunder. Næsten alle film handler om klinikkens søde personale, de dygtige tandlæger og alt det fancy udstyr, som i øvrigt vises på hvert andet dækbillede.
"Men det er da meget godt. Er det ikke?"
Jo måske. Problemet er bare, at der stort set aldrig er historier med patienten i fokus. Der er ingen fortælling om hvad klinikken gør for patienten. Kommunikationen bærer oftest tydeligt præg af, at være fremstillet af tandlæger for tandlæger. Det synes jeg er ærgerligt, for der bruges tydeligvis mange ressourcer på videoerne. Video kunne være så godt til at gøre opmærksom på alt det gode klinikkerne kan gøre for patienterne. De opnår bare aldrig, at blive til den fortælling om klinikken, som de var tiltænkt.
Produktion
Dér hvor klinikkerne sparer penge, er på den del man ikke tror kan ses på billederne, men som alligevel kommer til udtryk gennem billedernes historiefortælling. Klinikkens fortælling - klinikkens brand. Der er en grund til at de professionelle videoer koster kassen. Der bliver brugt ualmindeligt mange kræfter på FØRST at finde frem til den rigtige historie. Dernæst at vinkle historien så den passer til målgruppen og til sidst finde den optimale location. Her skal måske anvendes modeller, statister, særlige rekvisitter, sminkører, instruktører, specielt kamera udstyr, droner, lys, osv. Til sidst skal det hele bearbejdes i et studie. Filmen skal klippes, lyset og farverne skal tones, lyden skal designes, grafiske elementer skal udarbejdes, måske skal der hyres en speaker til at lægge en lækker fortællestemme ind over. Til sidst skal det hele rettes til så historiens gennemsalgskraft er størst i billede, lyd og fortællingens indhold.
Nogle af de professionelle historiefortællere jeg arbejder sammen med, har gennem tiden oplært mig i hvordan jeg skal se på formidling af mine budskaber. Det betyder ikke, at jeg er en ekspert i storytelling. Men det har givet mig en vis indsigt i hvad JEG skal levere for at få en video produceret til en fornuftig pris i forhold til hvad videoen skal kunne formidle til min specifikke målgruppe.
Jeg kan godt forstå hvis du tænker, at ovenstående er noget uigennemskueligt. Derfor vil jeg prøve, at vise nogle eksempler fra min tid, som klinikejer. Du får eksemplerne uden klinikkens komplette vision, uden detaljeret persona og dermed uden det fulde overblik over hvordan klinikkens brandstrategi var udarbejdet. Jeg er dog sikker på, at du vil forstå ideen med videoerne alligevel.
Eksempel 1
I 2013 ville vi gerne fange opmærksomheden hos et specifikt kundesegment på Sjælland. Klinikken havde en del eksisterende patienter, som rejste adskillige kilometer, for at komme til tandlæge hos os. Det var "A klasse patienter", der passede til alt det vi ønskede at opnå med klinikken. (Du bliver meget klogere på patient klasser, systemer, salg, branding og markedsføring i vores "VIP practice accelleration program")
Jeg var i gang med at udføre en Invisalign behandling på Henrik. Hele hans måde at gebærde sig på, passede meget godt til den lidt mere frimodige omgangstone vi havde med det ønskede patient segment. Det var vigtigt for os ikke at vise et perfekt slutresultat, men en "work in progress" historie, da vi vidste det ville vinde bedre genklang hos vores persona. At Henrik konsekvent kaldte behandlingen for "Invisible line" i stedet for "Invisalign" gjorde blot historien mere troværdig og muligvis lidt eksklusiv, da ingen andre klinikker tilbød "Invisible line". Bedøm resultatet herunder.
Læg mærke til, at videoen er optaget i Ruths hotels brasseri. Der er ingen billeder fra klinikkens indre overhovedet. Det nærmeste vi kommer klinikken, er en dronetur fra klinikkens facade op over tagene i Skagen til allersidst. Det var vigtigt fordi Ruths hotel var vores samarbejdspartner, i forbindelse med behandling på patienter, der kom langvejs fra. Læg igen mærke til sammenhængen i den fortælling vi ønskede at formidle til dét kundesegment.
Eksempel 2
I 2014 ændrede vi klinikkens identitet fra "Skagen Dental Clinic" til "HATT". Der var mange årsager til skiftet, som jeg ikke vil komme ind på her. Det interessante er, at vores visuelle identitet skiftede på hjemmesiden, facaden, indretningen, fotos, video osv. Vi lagde meget mere vægt på vores evne til at forstå vores patienter. Det havde været vigtigt for os siden 2009, hvor vi for alvor begyndte, at fokusere på mere komplekse, helhedsorienterede behandlinger. Nu tog vi klinikken til et nyt niveau og intensiverede vores fokus på, at "lytte for at forstå". Vi havde gennem ufattelige mængder uddannelse, træning og implementering erfaret, at vores evne til at lytte for at forstå, var den mest direkte vej til at levere helhedsorienteret tandpleje. Den oplevelsesrejse vores patienter kom på gennem klinikken, ville vi gerne formidle til de, der endnu ikke havde været hos os. Eksemplet er optaget i klinikken for at give et indtryk af stemningen. Læg igen mærke til hvor lidt fokus der er på vores fancy teknologi (CBCT, laser, Pankey, digitalisering, lab, osv). Det hele handler om patienten og patientens oplevelse. Intet var skrevet ned på forhånd, intet var aftalt. Michael var en patient vi havde inviteret til at fortælle sin historie, fordi han lige havde været gennem et forløb hos os, som han var glad for.
I disse videoer er det værd at lægge mærke til hvordan vi inddrog nogle af de særlige kendtetegn ved lokalområdet omkring os i Skagen. Det var alt sammen en del af den historie vi gerne ville fortælle. Mere autentisk, mere jordnær. Videoen er troværdig, fordi patienten fik lov til at tale mens vores producer lyttede. På præcist samme måde, som når vi lyttede til vores patienter i tandlægestolen.
Som du forhåbentligt kan se, er der mere i en videoproduktion end at få lavet nogle lækre billeder af klinikken og smække noget speak hen over. Begge eksempler havde en ret markant effekt på typen af nye patienter vi fik ind gennem døren. I begge tilfælde kom der flere patienter af den type vi ønskede at tiltrække.
Begge videoer var hver især en del af en samlet pakke, hvor vi fik produceret 2-3 videofilm og samtidig fik ca. 30 still billeder til vores facebook- og hjemmeside. Videomaterialet blev skudt i 5K, så det var muligt, at "grabbe" de mange fotos direkte fra videomaterialet. Det nedbragte vores omkostninger til fotos markant.
Pris
Gennem 12 års samarbejde, skabte produktionsselskabet og jeg en manual for, hvilket materiale klinikken skulle have klart til produktionsdagen. Ligesom hos os, er det timerne der er dyre. Så jo kortere tid jeg skulle bruge produktionsholdet og klippestudiet, jo lavere pris kunne jeg få pr. film. Den seneste produktion af 2 film og 30 stillbilleder kostede samlet 50.000,- dkr. inkl. moms. Forud for filmene havde jeg gjort brug af et bureau, der producerede vores grafiske materiale, en konsulent, der hjalp os med at blive skarp på vores visuelle brand strategi, nogle timer med en producer og en del intern servicetræning så vores team kunne levere det vi lovede i vores markedsføring.
Hvis du vil være sikker på IKKE at brænde en masse penge af på branding og markedsføring uden at få den ønskede værdi. Synes jeg du skal tage kontakt til mig. Du kan også kontakte Jesper Bøjlund fra Creative Republic Aps, som jeg har arbejdet sammen med gennem alle årene.
Husk at melde dig til bloggen øverst i venstre hjørne under "login" så er du sikker på at få en mail, når jeg udgiver nyt materiale på bloggen. Det gør jeg ca. 1 gang om ugen - som medlem af bloggen, sender jeg dig ingen reklame eller spam. Tak fordi du læste med.
Mange venlige hilsner
Tandlæge
Jesper Hatt
T: +4561272228
Kommentarer