top of page
Forfatters billedeJesper Hatt

Taber du penge?

Opdateret: 4. nov. 2020

Da min søn var 9 år gammel, havde jeg en interessant samtale med ham. I skolen havde han lært hvordan basalt købmandsskab fungerede. Efter en tur ved stranden i Skagen en varm sommerdag, spurgte han om ikke der var nogen der solgte cola på stranden. Da jeg fortale ham, at der ikke var nogen, der solgte sodavand eller is, kunne jeg se han stod og tænkte over noget. Efter lidt tid spurgte han, om ikke det kunne være en god idé, hvis han begyndte at sælge sodavand på stranden. Uden at skele til de mange lovbrud vi var på vej ud i her, fulgte jeg interesseret med i hans tankeeksperiment. Han stod og regnede lidt inden han kom frem til følgende: Hvis han kunne sælge 10 sodavand til 5 kroner pr. stk. ville han tjene 50 kroner. Han var helt sikker på, at han kunne låne en trækvogn hos sin kammerat. De 10 sodavand kunne han helt sikkert sælge på under en halv time. Da det gik op for ham, stod han igen og tænkte sig om. Han kom frem til, at han kunne transportere flere sodavand i vognen og få lidt underholdning undervejs, hvis han lavede et joint venture med sin kammerat. Han var sikker på, at kammeraten ville være med hvis han kunne få 10 kroner for hver gang de havde solgt 10 halv liters sodavand. Hvis de kunne sælge sodavand på den måde ville de hurtigt kunne spare sammen til det fedeste computer udstyr!

Lige inden min søn skulle til at ringe til sin kammerat, var jeg nød til at spørge om han vidste hvad en halv liter sodavand kostede i supermarkedet. Irriteret over min afbrydelse af hans geniale forretningsidé, så han på mig og rystede på hovedet. Da jeg fortalte ham, at én sodavand kostede minimum 10,- dkr. altså dobbelt så meget som han ville sælge produktet for, gik det op for ham, at det måske alligevel ikke var et helt gennemtænkt forretningseventyr han var ved at kaste sig ud i.


Mit spørgsmål i dette opslag er: Kender du omkostningerne i din forretning? Når jeg spørger tandlæger hvad en krone koster, får jeg ofte prisen på teknikken. Når jeg laver det regnestykke ser alt jo fint ud. (Jeg har sat det lidt simpelt op for overskuelighedens skyld). Kronen koster 6000,- dkr. teknikeren tager 2000,- dkr. Altså må der være et overskud på 4000 dkr. Problemet er, at regnestykket ikke holder.


Først skal du vide hvad hver eneste stoletime koster i din klinik. Det er meget nemt at regne ud. Du tager sidste års regnskab og lister de samlede omkostninger op. Dernæst skal du finde de samlede antal stoletimer, der arbejdes.

Til sidst dividerer du omkostningerne med det samlede antal behandlertimer (tandplejere og tandlæger):

F.eks.

Omkostninger 3 mill. dkr

Timer: 2 behandlere arbejder hver 28 stoletimer om ugen i 46 uger. = 2576 timer

3 mill dkr. /2576 timer= 1165 dkr/time


Det næste spørgsmål, der rejser sig er: Hvor lang tid bruger du samlet på din kronebehandling? De fleste bruger ca. 1,5 timer.

Dvs, det samlede overskud for at producere en krone i klinikeksemplet her, er:

Indkomst:

1 krone: 6000 dkr.

Udgift:

Stoletid: 1,5 timer x 1165 dkr/time = 1748 dkr

Laboratorie: 2000,- dkr.

I alt: 3748 dkr.

Samlet overskud:

6000 dkr - 3748 dkr = 2252 dkr.


Når jeg sætter ovenstående eksempel op, er der ofte en del kolleger, der bliver overraskede over de reelle omkostninger. Lige som min søn blev overrasket over udgiften til indkøb af sodavand.

Ovenstående regnestykke vil jeg anbefale dig at lave med din kliniks tal. Ikke kun for kronepriserne, men for samtlige ydelser i din klinik. Hvis du ikke genererer et overskud på hver eneste ydelse, er du nød til at korrigere priserne.


De fleste tandplejere, der ser på ovenstående regnestykke begynder hurtigt at blive nervøse. For det betyder, at de næsten hver dag genererer et underskud. Husk på, at et afbud eller en udeblivelse i ovenstående eksempel koster 1165,- dkr./time. Det betyder ikke, at tandplejeren skal løbe hurtigere. Det betyder, at tandlægen skal kompensere for det underskud tandplejeren genererer. Det kan kun lade sig gøre hvis tandlægen har den rette sammensætning af behandlinger i fht. undersøgelser og tandrensninger.


Det næste interessante spørgsmål, der rejser sig, er hvad indkomsten bliver hvis du laver 2 kroner på én gang. De fleste bruger ikke ekstra tid på at præparere til 2 kroner. Så tidsforbruget er det samme. Laboratorie omkostningerne er fordoblet, ligesom indtægten. Desuden synes patienterne som regel, at det er mere behageligt, at få det hele overstået på én gang. Hvis vi sætter det regnestykke op kommer det til at se således ud:


Indkomst:

2 kroner: 12000,- dkr.

Udgift:

Stoletid: 1,5 timer x 1165,- dkr/time = 1748,- dkr

Laboratorie: 4000,- dkr.

I alt: 5748,- dkr.

Samlet overskud:

12000 dkr - 5748 dkr = 6252 dkr.

Som du kan se bliver overskuddet ikke fordoblet men tredoblet!

Hvis du synes det er en interessant observation, vil jeg anbefale dig, at læse mit tidligere opslag om mersalg. Kombinationen af denne viden kan løfte 80% af de danske klinikker til et mere profitabelt niveau end det nuværende.


Jeg har talt med kolleger, der påstod de ikke kunne lave en krone på under 2.5 timer (30 min. konsultation, 75 min. præp, aftryk, provisorier, osv og 45 min. cementering). Hvis man fastholder dette argument er man enten nød til at hæve prisen eller også skal man arbejde med at få nedbragt tidsforbruget uden at det går ud over kvaliteten.


Hvis du synes det er interessant at beskæftige dig med mere komplekse behandlinger (kvadrant, halv- og helkæbe løsniger), er du nød til at tænke dine priser anderledes end ovenstående. De digitale klinikker har igen nogle andre muligheder, der er interessante i en forretnings tankegang. Begge dele skriver jeg om i nogle kommende indlæg på bloggen.


Min søn og jeg fik talt hans forretningside igennem. Det viste sig, at der reelt var for mange forhindringer for ham til at det ville være en god forretning for ham (for langt at gå fra supermarkedet til stranden til at han gad gøre det mere end den ene gang, jeg tog ham med på turen for at lave en markedsundersøgelse).


hvis du ønsker at modtage en påmindelse næste gang jeg uploader et blog indlæg, vil jeg anbefale dig, at tilmelde dig bloggen. Det gør du i øverste højre hjørne under "login".

Tak for opmærksomheden.


Venligst

Tandlæge

Jesper Hatt


mail@smiledesing.dk

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Komen


bottom of page