Rekruttering i tandplejen er nået et kritisk punkt.
Hvis du har hørt om, at det skulle være svært at finde egnede kandidater til en ledig tandlægestilling, er du ikke den eneste. For cirka et år siden, kunne tandlægeforeningen rapportere, at der var omkring 200 ubesatte tandlægestillinger i Danmark.
For en måned siden, skrev tandlægeforeningen, at antallet af ubesatte stillinger for tandlæger, var steget til næsten 400.
Situationen blandt tandplejerne lader umiddelbart til at være ligeså udfordrende.
På baggrund af en række konkrete rekrutteringscases jeg har været direkte involveret i, har jeg valgt, at skrive en række opslag om rekruttering. I de kommende uger går jeg i dybden med hvad tandklinikker kan gøre i 2021, for at få succes med rekruttering af medarbejdere.
Vi kommer blandt andet til at se på:
Hvordan tiden har ændret sig og hvordan det stiller helt andre krav til måden vi søger medarbejdere.
Hvorfor der er så få, som viser interesse for stillingsopslagene og hvad du kan gøre ved det.
Hvor desperate metoder du måske vil møde i konkurrencen om at tiltrække dygtige medarbejdere (eller bare egnede kandidater)
Hvorfor mange nyansættelser ikke falder ligeså positivt ud, som forventet.
Succeshistorier vi kan lære noget af.
Et historisk perspektiv
For at forstå hvad vi skal gøre anderledes i dag, er vi nød til at tage et overordnet blik tilbage i tiden. Jeg vil på forhånd godt undskylde hvis jeg generaliserer eller ikke refererer historien 100% korrekt. Hvis vi ser tilbage i tiden, vil historien ofte vise os vejen til nogle af de forandringer, der skal til for at få succes med rekruttering i tandlægebranchen i nutiden.
Udfordringerne med rekruttering er ikke en ny problemstilling. Siden årtusindskiftet har alle prognoser for udviklingen på tandplejeområdet entydigt peget på 2 udfordringer:
For få nyuddannede cand. odont’er i forhold til antallet af tandlæger, der forlader arbejdsmarkedet.
En langsom befolkningstilvækst, grundet højere gennemsnitlig levealder, der igen stiller større krav til tandklinikkernes evne til at håndtere komplekse kliniske problemstillinger.
Politikerne har valgt at sidde de gentagende advarsler fra tandlægeskoler og tandlægeforeningen overhørigt i over 20 år. De har haft mulighed for at udvise rettidig omhu, men har, på tværs af alle partier, valgt ikke at gøre det.
En rapport, udarbejdet af et stort, internationalt konsulenthus, kom for over 20 år siden til at ligge til grund for en politiske kurs, vi har kunnet følge for udviklingen af den danske tandpleje. I rapporten anbefalede konsulenterne, blandt andet, at løse problemet med ovenstående demografiske udvikling, ved at uddanne flere tandplejere.
Udfordret af virkeligheden
Blandt argumenterne var, at tandplejerne var væsentligt billigere og hurtigere at uddanne end tandlægerne. De ville kunne overtage en lang række opgaver fra tandlægerne, der omvendt ville kunne fokusere mere på specialistopgaver.
På papiret en fornuftig løsning. Der var dog et par væsentlige elementer konsulenthuset overså.
En stor del af tandplejerne stoppede med at praktisere efter 10 år og fandt ansættelser i andre typer jobs. Dette har udhulet planen for at erstatte de afgående tandlæger med tandplejere. Så der nu er mangel på begge faggrupper.
Man forventede at tandlægerne ville implementere tandplejerne langt hurtigere og uddellegere langt mere, end det har været tilfældet.
Hvorfor 80’erne er interessante i 2021
Tilbage i 80’erne var jobsituationen for tandlæger markant anderledes end den er i dag. Dengang blev der uddannet alt for mange tandlæger, hvilket gjorde det ekstremt vanskeligt at finde et job som nyuddannet cand. odont. Situationen fik mange tandlæger til at søge lykken i udlandet. Så hvis du har en chef, der har arbejdet i Tyskland i sine unge dage, er dette formodentligt en af forklaringerne.
Dengang i 80’erne, betalte klinikejere 22% i rente på realkredit. Dengang behøvede klinikejeren i Lemvig bare, at fortælle sin fætter i Lyngby, at man manglede en erfaren tandlæge, før man fik 15 kvalificerede ansøgere.
Påvirkningen af vores dømmekraft
Det var ikke en udvikling der ændrede sig fra det ene år til det næste. Det er muligvis den langvarige overgang fra overflod til ekstrem mangel på tandlæger, der har medført en vis fart-blindhed. Stillingsopslag i dag er forbavsende lig dem, der blev opslået for 25 år siden. Ikke nok med det, så ligner stort set alle stillingsopslag hinanden!
Det kunne man godt slippe afsted med i 80’erne og til dels også op gennem 90’erne og 2000’erne. Dengang skulle kandidater til et job, sælge sig selv og alle deres fortræffeligheder til jobsamtalen.
Den jobsøgendes perspektiv
Med mindre klinikken ligger i centrum af København eller Århus, er situationen i dag helt omvendt. I dag skal klinikken sælge sig selv for overhovedet at få en eneste kandidat til at udvise den mindste interesse - og hvorfor skulle vedkommende også? Der er 400 jobs at vælge imellem…. 400!!!!!
Hvis en klinik, i sit stillingsopslag, vælger at skrive noget i stil med: “Vi er en moderne og fuldt digitaliseret klinik, der sætter patienten i centrum og vægter fagligeheden højt” Så kan man ligeså godt lade være med at søge en kandidat - med mindre klinikken altså ligger på Frederiksberg eller i Århus C.
Det behøver nu ikke være så svært. Fordelen for mange af de klinikejere, der sidder og skal søge en ny medarbejder er, at de alle har skullet sælge sig selv til en jobsamtale engang. Denne erfaring kan de benytte til at skabe fantastiske stillingsopslag, der vækker potentielle jobsøgende kandidaters interesse.
Den ældre klinikejers fordel
Dengang det stadigt var vanskeligt at få et job, var man nød til at skrive en ansøgning specifikt til den enkelte klinik. Ansøgningen skulle helst indeholde noget om hvordan man mente, at kunne tilføre værdi til klinikken og hvordan man med sin personlighed så sig selv indgå i klinikkens team. Alt dette kombineret med et fornuftigt CV, ville give klinikejeren mulighed for at vurdere, om ansøgeren kunne være en god kandidat til jobbet eller ej.
Med andre ord: Ansøgeren skulle sælge sig selv bedst muligt i sin ansøgning.
Individualisering
Det er basalt set det samme klinikejere skal gøre i dag. Bare med den forskel, at det nu er klinikken, der skal sælge sig selv til den enkelte jobsøgende. Det er selvfølgelig ikke helt det samme. Med mindre klinikken har et astronomisk budget, til at individualisere 300 facebook kampagner, kan man jo ikke målrette sine stillingsopslag på samme måde, som en ansøger kan til en opslået stilling.
Der er selvfølgelig kandidater, der slår deres cv op på dentaljob.dk, LinkedIn eller Facebook. Ligesom der fortsat er mange, der via deres netværk, finder frem til drømmejobbet.
Derudover er der mange dygtige kolleger, som ikke flager officielt med deres interesse i at skifte job. Ligesom en del slet ikke er blevet bevidste om, at de er klar til et nyt job.
Sælg stillingen bedre
Så når man ikke kan målrette sine stillingsopslag personligt skal man jo finde en anden vej. Her skal man tænke over hvordan klinikken kan sælge sig selv på en måde, som øger sandsynligheden for, at en egnet kandidat får lyst til at søge stillingen.
Beklager - jeg ved godt, der er mange, som ikke, på nogen måde, bryder sig om ordet “salg”. Det er bare det eneste rigtige ord, at anvende i denne sammenhæng. For det er lige præcist det der er behov for, når du skal i kontakt med en egnet kandidat til din ledige stilling.
Undgå at være ligegyldig
Når alle stillingsopslag ligner hinanden, bliver det vanskeligt at afgøre hvorfor man skal vælge det ene frem for det andet job. Så bliver det pris, convenience og beliggenhed, der afgør valgene -
Det er fuldstændigt det samme, når vi markedsfører klinikken med fortællingen om, at vi er dygtige, omsorgsfulde tandlæger, der sætter patienten i centrum og lægger stor vægt på kvalitet og høj faglighed…. Ligesom alle andre tandklinikker… inklusive de billige tandlæger i udlandet.
Når man gør det sådan, er det 100% sikkert, at prisen bliver afgørende for valget.
Der er sikkert ikke noget forkert i udsagnene. Det er bare poleret og ufarligt = Det bliver leverpostejsfarvet og dermed komplet ligegyldigt for læseren!!!!
Konkrete forslag
Hvad man konkret kan gøre, for at tiltrække kandidater til en ledig stilling. Det ser vi nærmere på i næste uges blogopslag.
Mange venlige hilsner
Tandlæge
Jesper Hatt
T: +45 6127 2228
Comments