top of page
Forfatters billedeJesper Hatt

Rekruttering - eksempel no.2

Opdateret: 11. okt. 2021

I sidste uges blogopslag, gav jeg et eksempel på hvordan en klinik, med succes, havde udformet hele sin rekrutteringskampagne, så det vakte opsigt hos de rette kandidater.


I denne uge giver jeg et eksempel på, hvordan et stillingsopslag i udkantsdanmark kan udformes, så det tiltrækker de rette kandidater og samtidigt virker troværdigt.


Jeg vil gerne pointere, at jeg er meget stor tilhænger af ærlighed og transparens. Det er generelt en virkeligt dårlig ide, at skrive og gøre noget, der ikke er i overenstemmelse med virkeligheden. Det er forståeligt, at man kan have lyst til det i desperation. Det føles bare forkert for alle, ligesom det gennem historien er vist utallige gange, at løgn og bedrag altid kommer til at forfølge os på et senere tidspunkt. Så mit bedste råd til det er: Lad være!


Natur omkring tandklinik

Tandklinik i udkantsdanmark

For noget tid siden, læste jeg to fabelagtigt gode stillingsopslag.


Det ene var et opslag, der var super målrettet mod en nyuddannet tandlæge. Faktisk var det så godt, at jeg skrev en mail direkte til klinikken, bare for at rose dem for deres skriftlige kommunikation (Jeg synes vi mangler mere ros og anerkendelse i vores branche. Så når muligheden byder sig, forsøger jeg at samle den op)


Det andet opslag skilte sig ud ved at "sælge" alle de fantastiske fordele, der var i området. Der blev i særdeleshed lagt vægt på den storslåede natur og alle de oplevelser, man som enkeltperson og familie, ville kunne vinde ved at bosætte sig i området. "Markedsføringen" af klinikken var fabelagtig. Meget nicheorienteret og dermed iøjnefaldende, for den rigtige kandidat.


Nicheorienterede stillingsopslag

Jeg kender ikke umiddelbart klinikken eller klinikejeren. Så det følgende ville være min anbefaling til en jobsamtale. For jeg er sikker på, at klinikken får en ansøger eller to, med det gode stillingsopslag - selvom klinikken ligger meget langt fra motorvejen.


Et nicheorienteret stillingsopslag stiller større krav til jobsamtalen. For der skal helst være en god sammenhæng mellem det, der loves i stillingsopslaget og det ansøgeren oplever til samtalen.


Vil du gerne have flere tips & tricks relateret til markedsføring, salg & klinikoptimering? Så følg min facebookside her.


Rekrutterings-oplevelsen

Det giver sig selv, at man er nød til at gøre sig mere umage med hele rekrutteringsprocessen, hvis man har klinik i et område med rekrutteringsvanskeligheder. Her handler det ikke kun om selve stillingsopslaget, men om hele oplevelsen. Så lad os se hvilke touchpoints, der kunne være relevante her:

  1. Stillingsopslaget

  2. Email korrespondance

  3. Telefonsamtale

  4. Personlig samtale - indhold

  5. Rammerne om samtalen

  6. Klinikkens visioner og strukturer

  7. Onboarding program og process

  8. Integration i lokalsamfund

  9. Daglig ledelse

Stillingsopslaget.

I sidste uge gennemgik jeg relativt detaljeret, hvordan man kan arbejde med sit stillingsopslag. Følg linket her, hvis du vil læse eller genlæse blogopslaget.


E-mail korrespondance

Når hovedbudskabet i stillingsopslaget handler om det fede lokalmiljø og de mange fantastiske muligheder i naturen. Så er det vigtigt, at opretholde sin integritet i løbet af hele forløbet. Det betyder ikke, at enhver e-mail skal indeholde en masse detaljerede beskrivelser af naturen i området. Kommunikationen skal selvfølgelig også indeholde andre, for stillignen, relevante spørgsmål og svar.

Jeg mener dog, man bør sørge for, at holde linjen i stillingsopslaget og tilføre sine e-mails et lille tvist, der lugter en smule af de positive elementer fra stillingsopslaget. Optimalt bør hvert touchpoint kaste lys over en ny vinkel eller afsløre en ukendt lille detalje. Det giver lidt en effekt som når børn åbner en ny låge i julekalenderen.


Telefonsamtale

Ligesom i e-mail korrespondancen er det fuldt ud ok, at tale meget om faglige temaer, udstyr, forventinger til hinanden, lade ansøgeren beskrive sine styrker og svagheder, med de forskellige metoder, der er til det, osv. osv. Det er også vigtigt, igen at flette det primære "salgsargument" ind i samtalen. Man bør spørge ind til hvad der fik ansøgeren til at reagere på stillingsopslaget. Det leder formodentligt naturligt ind på hovedtemaet i teksten. I dette tilfælde det unikke nærmiljø og den fantastiske natur.


Personlig samtale - rammer og indhold

Når ansøger møder op til en samtale, er det selvfølgeligt vigtigt, at vise klinikken frem og tale om selve jobbet. Gennem den forudgående korrespondance, er der selvfølglig opnået en vis indsigt i de faglige kvalifikationer, forventinger til jobbet og personlige præferencer.


Det er særligt de personlige præferencer, der er interessante, at bide mærke i. Det er her den personlige relation kan udbygges. Det styrker muligheden for at finde den gode (eller dårlige) kemi mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Så med en forventning om, at klinikejer selv synes nærmiljø og natur er fantastisk. Med viden om, at ansøger synes det er dejligt at vandre i naturen. Bør man da udnytte muligheden og invitere til et gående møde - evt. i vandresko. Det vil være oplagt med et ganske kort stop over hos en af de lokale, som man får en sludder med.


Iscenesat? Måske. Men det er jo ligeså meget denne del af jobbet, en ansøger til en sådan stilling er interesseret i. Hvorfor lade det være op til tilfældighederne, om ansøger får de retvisende oplevelser i lokalområdet efter samtalen? Arbejdsgiver er jo stedkendt og har derfor alle forudsætninger for, at introducere ansøgeren bedst muligt til området.


Klinikkens visioner og strukturer

For 4 uger siden, skrev jeg om de 4 forudsætninger for en optimal rekrutteringsproces. Hvis du ikke fik læst det opslag, kan du følge linket her og få indsigt i denne afgørende del for en god ansættelsesproces.


Onboarding program og process

Alle større virksomheder træner deres medarbejdere, før de bliver sluppet løs på virksomhedens kunder. Et af de eneste steder dette ikke finder sted, er i tandlægebranchen. Her bliver en ny medarbejder typisk introduceret for sin arbejdsplads, de mest fornødne redskaber og en overfladisk præsentation af kollegerne.


Efter et par dage med nødtørftig "over shoulder" kaos management. Forventes det, at den nyansatte kan klare sig på egen hånd. Selvfølgelig i overenstemmelse med chefens visioner og klinikkens kultur, som ingen har fortalt om. (Du er velkommen til at sige mig imod i kommentarfeltet nederst på siden, hvis du er uenig😊).


Erfaringer fra andre brancher

Et europæisk partnerskab med ClearCorrect gav mig mulighed for, at tilbringe en aften i selskab med chefen for den skandinaviske telefonsupport hos Straumann. Han fortalte mig, at en ny medarbejder i supporten, gennemgår et intensivt 14 dages introduktionskursus. Herefter får de lov til først at overvåge hvordan kunder håndteres i telefonen, før de selv får lov til at tage sig af de mest simple opgaver over telefonen. Selvfølgelig med 100% overvågning og support fra en erfaren medarbejder. Man forventer først, at en ny medarbejder er 70% selvkørende efter 6 måneder og først efter 12 måneders træning, forventes medarbejderen, at kunne håndtere sin position helt selvstændigt. Det er det samme hos de bedste hoteller, i flyindustrien, i luksusbutikker, osv, osv. Prøv lige at sammenholde dette med den gennemsnitlige tandklinik...


Det kan altså godt betale sig, at træne sine medarbejdere godt, før man kaster dem ud i deres arbejdsopgaver. Også selvom det er opgaver, som de på papiret burde kunne håndtere. En god introduktion til jobbet giver mere tilfredse medarbejdere, mere tilfredse kunder, et mindre stresset arbejdsmiljø og en mere profitabel forretning.


Integration i lokalsamfundet

Da jeg havde klinik i Skagen, var jeg aktiv i 2 forskellige erhvervsklubber og i turistforeningen. Det var de to steder jeg kunne se, at jeg ville kunne bidrage mest positivt lokalt. I et udviklingsudvalg på tværs af turistforeningen, handelsstandsforeningen og havnen (Skagens største arbejdsplads målt på omsætning), arbejdede vi på at finde løsninger på de åbenlyse rekrutteringsudfordringer, alle virksomheder havde i byen.

Hatt skagen

8.000 faste indbyggere. Turisme og fiskeri, som de altdominerende erhverv og med store logistiske udfordringer ved landtransport. På papiret kunne det være ret svært, at finde job til 2 akademikere. Ligesom demografien, byens historik og kultur, ikke gjorde integrationen af højtuddannede nemmere.


En mulig løsning på en stor udfordring

I et fælles initiativ, lykkedes det byens erhvervsliv, at etablere netværk, der arbejdede på at hjælpe hinanden med at integrere nye højtuddannede tilflyttere. Det viste sig ret hurtigt, at det var 100 gange nemmere, at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, hvis de hurtigt blev godt integreret i byen. Det viste sig også, at det var svært at holde en frivillig koordineret indsats aktiv over længere tid.


Konklusionen er, at hvis en klinik ligger i et område, hvor det er vanskeligt, at rekruttere, kan det være en virkelig god investering, at arbejde med sit lokale netværk. I visse områder af landet betyder en god integration i lokalområdet næsten halvdelen af succesen med fastholdelse af den medarbejder vi rekrutterer. Sidt men ikke mindst må vi også erkende, at det er urealistisk, at pendle 50+ kilometer hver vej. (Der findes eksempler på det. Men de er sjældent langtidsholdbare)


Daglig ledelse

Af alle de 9 beskrevne touchpoints jeg har beskrevet. Er ledelse den mest indflydelsesrige. På tværs af alle brancher tror 90% af alle ledere, topchefer og virksomhedsejere, at de bedriver god ledelse. Når man spørger medarbejderene er det nærmere 20%.


Ledelse - eller rettere kompetent ledelse - er en efterspurgt mangelvare. Ligesom systematisk anvendt ledelse kan løfte en hvilken som helst klinik til det, som klinikejeren ønsker sig - indrømmet: I nogle områder kan det tage længere tid, at indfri sine drømme. Ikke desto mindre er det muligt (i ca. 95% af alle tilfælde).


Dette var det 6. blogopslag om rekruttering. Jeg håber du har kunnet bruge dem til noget. Hvis der er noget du synes jeg mangler, at komme omkring. Er du meget velkommen til at skrive til mig. Du finder mine kontaktinformationer nederst på siden.


I næste uge skal det handle om noget helt andet, som kan have en enorm indflydelse på klinikkens produktivitet. Hvis du vil være sikker på, at læse mine blogopslag, skal du melde dig til bloggen. Så kommer der en email hver uge, med et link direkte til det nyeste opslag. Du melder dig til bloggen ved at trykke på "login" øverst i højre hjørne og følge anvisningen.

Vi ses i næste uge.

Tandlæge Jesper Hatt

Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper Hatt


T: +45 6127 2228


0 kommentarer

Comments


bottom of page