top of page

Prisen du betaler for overspringshandlinger

Forfatters billede: Jesper Hatt DDSJesper Hatt DDS

Vi er nød til at erkende det.

Vi har alle tendens til at udskyde opgaver, for i stedet at se Netflix, surfe nyheder eller følge med på Facebook, Instagram og TikTok.


Overspringshandlinger

Dette opslag handler om overspringshandlinger og hvordan vi kan komme omkring dem, så klinikken forbedres som du ønsker, frem for at blive ved med at give de samme resultater år efter år.

I denne uges blogopslag får du 2 konkrete tips og et link til en bog, som jeg virkeligt kan anbefale.


Kvinde ser opgivende ud i luften foran sin computer, det ser ud som om hun ikke ved hvad hun skal lave

Inden jeg skulle ud at løbe i morges, fik jeg lige tjekket mine emails, kontrolleret vejrudsigten, læst nyhederne og et par blogopslag om vækst af små- og mellemstore virksomheder. Det gav mig straks et skud dopamin og en følelse af velvære. Mest fordi det jo var vigtige opgaver, som jeg fik løst... eller var det?


Undskyldningerne

Simple overspringshandlinger

Der er nok af dem. Men er de reelle?

E-mails er vigtige og skal jo besvares... jo bevares - men behøver det være lige nu?

De sluger tid og fjerner fokus.

Ofte i længere tid ad gangen, end vi indser, når vi går i gang med at læse og besvare dem.


Grunden til at vi føler det er vigtigt, at håndtere vores e-mails er, at handlingen giver os en følelse af, at have udrettet noget... nu! Det udløser en frigivelse af dopamin og dermed en fornemmelse af velvære. Det er nemt, hurtigt og føles dejligt i nuet.

Desværre giver hjernen os først den samme form for belønning eller glæde senere, når vi udfører de vigtige handlinger, som giver de bedste resultater på langt sigt. Hvilket grundlæggende er en af de hyppigste årsager til, at vi benytter os af overspringshandlinger.


Kvinde står i handstand

En af udfordringerne er, at når e-mails bliver brugt som en overspringshandling, er vi normalt ikke fokusere 100% på vores e-mails. Det betyder at vi ikke nødvendigvis besvarer dem med det fokus, som vi ønsker. For tankerne om den primære opgave, som vi reelt flygter fra, er stadigt i vores bevidsthed.


Vejrudsigten og nyhederne bliver lige læst efter vi har kontrolleret vores e-mails, da vi jo alligevel har vores smartphone fremme.


De overspringshandlinger, som jeg lige har beskrevet, at nogle af de klassiske overspringshandlinger.


Ud over de klassiske overspringshandlinger, findes der de knap så åbenlyse overspringshandlinger, som vi skal se på lidt senere i opslaget. Fordi de er mere skjulte, er de også værre. For vi opdager ikke nødvendigvis, at vi udfører en overspringshandling. Ud over, at vi over tid, ikke opnår de forandringer, som vi ønsker os.


Vend vanerne på hovedet

For nogle år siden læste jeg bogen "The 4-hour work week". Bogen må siges at være en klassiker indenfor iværksætteri. Grundlæggende handler bogen om, at vende vores vaner og vante tankegange på hovedet, for at finde bedre og mere effektive måder, at udføre opgaver eller bruge vores tid.


Et af de eksempler, forfatteren bruger i starten af bogen er, at han på et tidspunkt opgiver at åbne sin computer i afmagt og burnout. Da han endeligt kigger på sine mails, lægger han mærke til, at 20% af hans kunder, giver ham 80% af omsætningen i hans virksomhed. Ikke nok med det. Så er det de 20%, der viser sig, at have tålmodighed til at vente på, at han har tid til at svare de emails de sender ham. De fyldte med andre ord ikke ret meget i hans indbakke. De ventede bare tålmodigt på hans svar.


De 80%, der ikke rigtigt tilførte ham eller hans virksomhed værdi, fyldte derimod utroligt meget - rykkere, brok, alt for små ordrer, ændringer, tidskrævende processer og alt muligt andet, der i sidste ende kostede forfatteren frustrationer, tid og penge.


I en erkendelse af dette, besluttede forfatteren sig for, kun at besvare sine mails indenfor en bestemt time på døgnet 4 dage om ugen. Resultatet blev, at de 20% bedste kunder blev mere tilfredse, for de vidste hvornår de kunne få et svar med det samme. Ligesom de dårligste kunder blev luget ud, da de fandt andre leverandører, der bedre kunne leve op til deres forventninger.



Konklusion:

E-mails synes måske vigtige her og nu, men kan oftest vente nogle timer. Så de kan samles i bunker og håndteres på én gang.

Det skaber en positiv synergieffekt, da de nu ikke længere fungerer som en overspringshandling, men derimod bevidst tildeles 100% fokus.


Komplekse overspringshandlinger

OK - så e-mails, vejrudsigten og nyhederne er klassiske overspringshandlinger, ligesom spontan rengøring, blomstervanding og tøjvask.


Men hvorfor hører noget så relevant som at læse blogopslag om vækst af små- og mellemstore virksomheder, udformning af strategi- og markedsføringsplaner også til gruppen af overspringshandlinger?


Det gør de grundlæggende fordi de giver os en følelse af, at gøre noget. Realiteten er bare, at ny viden, strategiplaner og lignende planlægningsaktiviteter reelt ikke fører nogen forandring med sig.

Med mindre de bliver fulgt op af action.

Der skal handles på planerne, før de fører de ønskede forbedringer med sig.

Ellers sker der ikke noget.


Hvis vi skal skabe en eller flere forandringer i klinikken, er det altså ikke nok, at tale om, planlægge og afsætte ressourcer til gennemførslen af forandringerne. Vi er nød til faktisk at handle på planerne og gennemføre dem, hvilket ikke sker så ofte, som vi selv bilder os ind.... tro mig, jeg har selv oplevet det og talt med tilpas mange ansatte og klinikejere, til at kunne udtale mig så skråsikkert.


Action

Action er bedre en ønsker, tanker og planer.

For action medfører en forandring.

Det gør ønsker, tanker og planer ikke uden action!

Snørebånd bliver bundet på løbesko

I en klinik skal man have en vision (retning), som alle kender. Desuden skal man have en plan for hvordan man forfølger visionen, hvornår og i hvilket tempo.


Der er der mange der har en vision og måske også en action plan. Desværre er der også mange, der oplever, at planerne ikke bliver til virkelighed. Hvis det er tilfældet, er det vigtigt, at indføre en struktur i klinikken, som sikrer gennemførelsen af de ønskede forandringer. Ofte handler det om, at gøre andre aktiviteter mere simple eller fjerne nogle først, for at skabe plads til, at man faktisk kan gennemføre de ønskede forandringer.


Tip no. 1

Bryd de komplekse udfordringer ned i små bidder, så de bliver ekstremt simple.

Det er sindsygt svært, at komme ud af døren og løbe 4 gange om ugen, hvis ambitionen er, at skulle tabe sig. Det er derimod nemt, at have et mål om:

  1. At tage løbetøjet på. tjek

  2. Tage løbesko på. tjek

  3. Komme udenfor døren tjek

  4. Aktivere løbeuret tjek

  5. Løbe de første 100 meter tjek

  6. Så de næste 100 meter tjek

  7. Osv. tjek, tjek, tjek

Tip no. 2

Det er en fordel, at opsætter barrierer, der gør det svært, at udføre overspringshandlingerne. Vi skal altså forhindre os selv i at starte en overspringshandling, som forhindrer den nødvendige action.


Her og nu føles det for eksempel meget mere givende, at udføre patientbehandling, frem for at holde personalemøder eller træne personalet i, at udføre en eller anden opgave, så den kan uddellegeres. For patientbehandlingen giver penge på bogen med det samme og dermed et dopamin boost med det samme.


Selvom kalibrering, træning og uddannelse af personalet kan føre til en mangedobling af omsætningen med reduceret stress og større arbejdsglæde. Kommer disse forandringer først på sigt, fordi de tager tid at implementere. Det vil sige, at patientbehandling giver en momentan belønning, som godt nok er betydeligt lavere end belønningen, der følger på langt sigt.... Da mennsker er forprogrammerede til at gå efter de kortsigtede løsninger, falder vi derfor ofte i og udfører kortsigtede overspringshandlinger frem for action, der giver en større belønning på sigt.


Det er her jeg virkeligt hjælper tandlæger og klinikejere. For når jeg kontinuerligt følger op, holder jeg mine klienter op på de mål de selv sætter. Det skaber fremdrift fordi vores aftaler baserer sig på en række adfærdspsykologiske principper, som nudger tandlægerne og klinikejerne til at handle i overenstemmelse med deres egne målsætninger.


Undgå at lave de samme fejl, som andre har gjort før dig.

Følg med på bloggen de kommende måneder! Her sætter jeg fokus på, hvordan du kan få en profitabel klinik, der kører på autopilot og giver dig frihed og glæde i hverdagen.




Det er menneskeligt at fejle

Fra studier i adfærd ved vi, at langt størstedelen af alle mennesker, vil være mere tilbøjelige til at tage imod 1000 kroner nu, frem for at vente i 2 måneder og så få 2000 kroner!


Formodentligt skyldes det en urgammel funktion i hjernen, der forsøger at beskytte os mod manglende ressourcer. Ubevidst er rationalet således: " Der er mad nu - så jeg spiser nu, selvom jeg er mæt - for måske er der ikke noget mad senere". Det fungerede helt sikkert super godt i de ca. 200.000+ år vi var jægere og samlere. Desværre har vores hjerner bare ikke haft tid til, at tilpasse sig de sidste par hundrede års forandringer endnu. Derfor hænger vi fast i vores forfædres overlevelsesinstinkter, som jo medfører en del udfordringer, når det kommer til ønskværdig adfærd i 2023.


Den form for adfærd jeg har beskrevet, gælder på tværs af forskellige sociale klasser og former for belønniger. Så det er altså naturligt, at udføre overspringshandlinger og få en kortsigtet belønning, frem for at gå efter de langsigtede løsninger - også selvom de langsigtede løsninger giver et langt bedre udbytte.


Løsningsforslag

Hvad kan vi så gøre, for at udføre færre overspringshandlinger?


Først og fremmest skal vi anerkende, at vi udfører overspringshandlinger.

Dernæst skal vi prøve, at gøre det svært, at udføre de klassiske overspringshandlinger og dernæst gøre det "lækkert", at udføre noget action, der på sigt giver os en langt større belønning, end de kortsigtede løsninger. Hvordan du konkret kan gøre det, skriver jeg mere om i næste uge.


Hvis du vil være sikker på, at få gode tips og tricks til at gøre din hverdag bedre i klinikken. Skal du melde dig til bloggen.

Bare tryk på knappen herunder og følg instruktionerne.





Tandlæge Jesper Hatt i lyserød skjorte smiler

Vi ses i det næste blogopslag.


Mange venlige hilsner

Tandlæge & konsulent

Jesper Hatt


T: +41 78 268 0078



"Hos Hatt Consulting forstår vi, at tandlæger og klinikejere har store drømme og mål for deres praksis. Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at omsætte dine ambitioner til virkelighed gennem personlig rådgivning, skræddersyet online- og in-house kliniktræning.


Vores erfarne team af eksperter, inden for tandlægebranchen, er specialiseret i at støtte tandlæger og klinikejere med at opnå succes på deres egne præmisser. Vi tror på at du kan skabe en stærk forbindelse mellem dine personlige værdier og din klinikvision, så du kan opnå balance og trivsel i både dit personlige og professionelle liv.


Uanset om du ønsker at forbedre ledelsesfærdigheder, optimere klinikkens drift eller opbygge en enestående patientoplevelse, er vi her for at guide og støtte dig på din rejse. Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine unikke behov og mål.


Kontakt os i dag, og lad os sammen skabe en strategi, der hjælper dig med at nå dine drømme og skabe en succesfuld og bæredygtig klinik. Lad os arbejde sammen mod en fremtid, hvor du trives som tandlæge og klinikejer."

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page