I 2018 stødte jeg på en finansiel ekspert, der på simpel vis, viste mig hvordan det (relativt) nemt kunne lade sig gøre for alle, at opnå finansiel frihed og et godt overblik over privatøkonomien. I min familie besluttede vi os for at forfølge modellen og har de sidste 4 år oplevet hvordan metoden virker.
Dette opslag handler om hvordan alle, uanset om du er tandlæge, tandplejer, klinikassistent, ejer eller ansat, kan opnå en sund privatøkonomi og økonomisk frihed.
Hvis du vil være sikker på at få det nyeste indhold på bloggen, skal du melde dig til ved at trykke på den røde knap og følge anvisningerne. Det er ganske gratis og sikrer dig en notifikation i din inbakke, når vi udgiver nyt indhold.
Du og jeg kender helt sikkert mennesker, der altid mangler penge. De fleste klager over, at deres indkomst er for lav, så de fokuserer på hvordan de kan tjene flere penge.
Jeg kender også mennesker, der tjener flere millioner om året og som trods deres enormt høje indkomst, aldrig har frie midler. De har simpelthen vænnet sig til at have så højt et forbrug, at de konstant er tvunget til at arbejde hårdere og hårdere.
Hvorfor skrive om privatøkonomi når bloggen handler om dental branding, patientkommunikation og klinikoptimering? Det er fordi klinikken skal understøtte dit liv og ikke omvendt. Udfordringen er, at hvis din privatøkonomi lider, kan du blive tvunget ud i situationer, hvor du skal træffe beslutninger, der modarbejder en sund økonomisk drift af klinikken - tro mig, jeg har været der!
Modellen er ikke for alle
Der er helt sikkert en nedre grænse for hvor lidt man kan tjene og stadig opnå økonomisk frihed, ligesom der findes mennesker, der er så velhavende, at de ikke behøver bekymre sig om deres indkomst overhovedet.
Opslaget her er tiltænkt de mange, der ligger et sted midt imellem. Er du et sted i livet, hvor finanserne er noget trængte, betyder det ikke, at din situation ikke ændrer sig i fremtiden. Det handler om at planlægge så du ikke mister gejsten undervejs.
Før du læser videre, vil jeg gøre dig opmærksom på, at jeg er uddannet tandlæge. Jeg har taget masser af lederkurser og har en masse erfaring fra klinikdrift, start og drift af flere forskellige typer virksomheder i ind- og udland. Men jeg har ingen officielle financielle uddannelser eller titler. Derfor har jeg ikke nogen professionelle forudsætninger for, at give dig konkret rådgivning omkring din specifikke økonomi.
Det følgende er skrevet med udgangspunkt i en kendt model, som min familie og jeg har anvendt med succes i 4 år, i håbet om, at du kan blive inspireret af principperne.
Plant et frø
Når det handler om at opdyrke økonomisk frihed, er det som at dyrke et træ. Man planter et frø og forventer først, at kunne høste frugterne flere år senere. For langt de fleste af os, er der altså ikke nogen anvendelige "quick fixes". Vi er nød til at se på vores privatøkonomi med et langsigtet perspektiv.
Jeg ved det lyder helt vildt kedeligt, men jeg lover dig, at den model jeg i grove træk vil skitsere for dig, på ingen måde er kedelig eller sætter en masse begrænsninger for dig. Det er dog heller ikke nogen hemmelighed, at man ikke kan få ALT hvad man drømmer om. Så i jagten på finansiel frihed, er den største fjende dig selv!
Det er aldrig for sent
De fleste mennesker giver udtryk for, at de ikke tjener nok.
Oftest er det ikke et spørgsmål om, at tjene nok, men om at skabe overblik over sin økonomi, spare nok op og gøre det svært for sig selv, at bruge for mange penge.
Hvis du mener det er for sent at komme i gang med at spare op, har du allerede givet op på forhånd! Det er ALDRIG for sent!
Modellen jeg er blevet tilhænger af, efter at have brugt den i mit eget liv - både i en meget vanskelig periode og i en langt mindre presset tid, indeholder 9 trin. I dette opslag kommer vi igennem de første to, der er de vigtigste basiselementer. Det tager noget tid, at få styr på disse trin, så du har god tid før du skal se på de næste trin.
Er du interesseret i hvordan du kan optimere din klinik? Så følg os på facebook, hvor vi regelmæssigt poster indhold om alt det du ikke lærte på tandlægeskolen.
Første trin
Planlæg en månedlig date med din partner, hvor i hygger jer med et glas vin, lidt lækkert brød OG taler om jeres økonomi. Det gør samtalen om økonomi meget mere tålelig og mindre kedelig.
Hvis du skal have nogen form for værdi for dine omgivelser (herunder dit parforhold, dine børn, dine venner, dine kolleger og dine patienter) er du nød til at sikre dig, at du selv fungerer og har det godt.
Hvis dine børn og din partner skal have glæde af dig, er du nød til at værne om dit parforhold. Det betyder, at du skal gøre noget for det, herunder få styr på økonomien, så den ikke bliver et negativt omdrejningspunkt. Ovenfor har jeg lige givet dig verdens bedste årsag til, at mødes fast en gang om måneden med din partner, hvor i prioriterer hinanden OG jeres økonomi.
Andet trin
Skab et overblik og sæt dine konti op.
Reducer omkostningerne til din bank.
Har du lagt mærke til, at bankerne altid ligger på nogle af de dyreste adresser i byerne? Det er der en grund til. De er nemlig rigtig dygtige til at tjene penge på renters rente princippet. Det vil sige, de tjener en lille smule på så mange transaktioner som muligt. Over et helt liv betyder det, at du betaler din bank alt for mange penge! Det vender vi tilbage til senere.
Der findes mange banker og de tilbyder alle det samme: Muligheden for at opbevare penge og muligheden for at låne penge.
Banker tjener penge på begge dele og du betaler dem for denne service hele livet.
Over tid koster din bank dig rigtig mange penge. Basalt set har du behov for en bank, der kan håndtere dine behov, med så lave omkostninger for dig som muligt. Brug lidt tid på at finde frem til en bank med de laveste omkostninger på en almindelig lønkonto.
Grundlæggende er der ikke den store forskel på ydelserne, så der er ingen grund til, at du forelsker dig i én af dem og bliver der resten af livet. Vær kritisk og fokuser benhårdt på omkostningerne.
Du skal bruge en lønkonto, som din hovedkonto, hvorfra du nemt kan allokere penge til de andre konti, som jeg vil præsentere dig for herunder:
De 4 afdelinger
Du skal dele al indkomst op i 4 afdelinger.
Jeg vil beskrive hvordan afdelingerne fungerer i starten og hvordan de ændrer sig efter noget tid.
Faste udgifter
Den sjove
Sikkerhed
Vækst
Faste udgifter (Alm. lønkonto)
Her går al din indkomst ind.
Det er fra denne konto du fordeler pengene til de andre konti hver måned. Denne konto er koblet sammen med betalingsservice og bruges til de faste udgifter i har.
Der er INGEN betalingskort knyttet til denne konto.
60% af din månedlige indtægt går til faste omkostninger - mere bør du ikke have til faste omkostninger, hvis du vil opnå finansiel frihed.
En grov oversigt over en optimal fordeling, der dog kan variere en del:
30% husleje/lån
5-10% driftomkostninger (el, vand, varme, Netflix, telefon, osv)
5-10% transport
5% forsikring
5-10% mad
Jeg kommer ikke til at gå i detaljer med dette tema på bloggen. Hvis du har omkostninger, der er højere end det skitserede, bør du reducere dine omkostninger, så de kommer i overenstemmelse hermed. Det er op til dig, at finde frem til en måde at komme hertil, så du får balance i dine finanser.
Denne øvelse er sjældent nem, men nødvendig.
Den sjove
10% af din indkomst overføres til en seperat konto, hvorfra du kan betale de sjove ting i dit liv. For eksempel tøj, sko, tasker, luksusgoder osv. Det er alt det, der i et eller andet omfang forsøder dit liv. Det er typisk også denne del af din indkomst, der løber løbsk i dagligdagen, fordi du mister overblikket over hvad du bruger pengene på. Derfor skal du have en seperat konto kun til disse udgifter.
Til denne konto knytter du et DEBIT kort. På den måde er du sikker på, at du ikke bruger flere penge end du har.
Der er en meget god grund til, at bankerne gerne vil give dig et mastercard med en kredit. De kender nemlig til data, der afslører din og min adfærd og det tjener de mange penge på. For når vi har en kredit på f.eks. 20.000,- dkr, er der en tendens til, at vi bruger af kreditten. For pengene vi har adgang til at låne, føles som vores egne. Med tiden vil de fleste ende i en uheldig situation, hvor kreditten bliver udnyttet for meget og derved er man fanget af banken og af behovet for kredit
Sikkerhed
10% til ferie og brandslukning.
Ved at holde penge til ferie på en seperat konto, har du altid 100% styr på hvor mange penge du kan tillade dig at bruge på dette. Jeg erkender det kan være en udfordring for familier med 4+ børn at tage på en skiferie med dette budget.
Der er ingen betalingskort knyttet til denne konto.
Vækst - 2 konti: Buffer & Supervækst
20% af indkomsten går hertil.
Vækst starter med en konto i en helt anden bank, end din hverdagsbank.
Det skal fortsat være en ultra billig bank. Det er dog vigtigt, at det er i et andet pengeinstitut end det du bruger til hverdag. For det gør det mere besværligt for dig, at få adgang til pengene. Dermed er der mindre sandsynlighed for, at du kommer til at bruge de penge, som du skal opnå finansiel frihed for.
Følg med på facebook, hvor vi skriver mere om dental branding, patientkommunikation og klinikoptimering.
Vækst - Buffer
Du sparer op i frie midler på denne konto, indtil du har et indestående svarrende til 3 måneders løn efter skat. Det bør ikke koste dig en krone, at have pengene til at stå i frie midler på denne konto.
I tilfælde af et jobskifte, en fyring eller andet livsforandrende, har du en finansiel buffer, der beskytter dig mod meget dyre panikløsninger. Det giver en enorm ro, at have en sådan kontant buffer.
Vækst - Supervækst
Når du har opbygget 3 måneders indkomst i frie midler på din buffer konto, opretter du din supervækst konto.
Herfra investerer du dine penge i indskud til din egen bolig, eller i aktier.
Hvis du har købt et hus og har betalt de 20% i udbetaling med penge fra din supervækst konto, kan du begynde at investere i aktier jævnt fordelt over året. Typisk hver 3. måned (Dels for at sprede risikoen og dels for at reducere handelsomkostningerne)
Hvis du ligesom 98% af befolkningen ikke ved nok om aktier, bør du holde dig fra enkeltaktier og købe ETF'ere, der er en slags investeringsforening. Her får du fordelt dine investeringer over flere forskellige selskaber og dermed spredt din risiko. (HUSK jeg er ikke en finansiel ekspert - i fht. supervækst, vil jeg KRAFTIGT anbefale dig, at søge mere viden fra folk med ekspertviden (IKKE din bank!!!!)).
Der er rigtig mange gode grunde til at investere i aktier. Den vigtigste er, at selv hvis du i løbet af de sidste 100 år havde købt aktier "på toppen" lige inden de faldt i værdi, men havde beholdt dem. Ville du i gennemsnit have tjent 7% om året på dine køb.
Det skal siges, at det er ligeså vanskeligt, at købe "på toppen", som at købe "på bunden".
Når du investerer i aktier er det i særdeleshed vigtigt, at du vælger den billigste handelsplatform og her er det ALDRIG din almindelige bank, der vinder den priskrig. Du bør kigge efter ÅOP (Årlige omkostninger i procent). En forskel på 2% kan medføre en halvering af dit samlede afkast over en 30 årig periode. (Husk på renters rente effekten og bankernes evne til at tjene penge.....).
Hvis du vil vide mere om aktier kan jeg varmt anbefale den danske podcast: Millionærklubben. Husk dog, at du ikke blindt bør følge investorernes råd, men lade dig inspirere og søge yderligere viden. Ligesom det tager 5 år at blive tandlæge, yderligere 5 år at blive specialtandlæge og ligeså mange år, at blive god til den kliniske håndtering af den teoretiske viden. Så tager det utroligt mange år, at blive en dygtig investor. Lyt og lad dig inspirere, men vent med at købe som følge af millionærklubben, eller andre kilder til viden, til du løbende har hørt mindst 60% af alle podcasts på et år. (Min tommelfingerregel - husk jeg ikke er professionel men baserer min blog på egne erfaringer på dette område).
Mere om privatøkonomi for sundhedspersonale
Hvis du synes det har været spændende at læse mere om hvordan du kan optimere din egen privatøkonomi, i bestræbelserne på at opnå finansiel uafhængighed, vil jeg opfordre dig til at melde dig til bloggen. Det er nemt og koster ikke noget. Du trykker bare på knappen herunder og følger instruktionerne. Så modtager du en mail med et link til det nyeste indhold på bloggen ligeså snart det bliver offentliggjort.
Du kan også følge med på facebook, hvor vi regelmæssigt poster indhold om klinikoptimering, patientkommunikation og kundeservice.
Vi ses i de fremtidige opslag.
Mange venlige hilsner
Tandlæge
Jesper Hatt
T: +41 78 268 00 78
Hatt Consulting rådgiver og underviser dentalindustrien, klinikejere, tandlæger og deres teams indenfor klinikoptimering, patientkommunikation og dental kundeservice.
Ud over selv at have været klinikejer og chef for en klinik, har jeg ingen finansiel baggrund. Indholdet på bloggen er skabt på baggrund af mine egne holdninger og erfaringer fra 18 år i praksis og samarbejde med dental industrien.
Comments